Масло от ший
Масло от ший

В Африка го обожават от хилядолетия,  но едва в последните години то получи своята несъмнено заслужена популярност в Европа и Америка.

Африканското маслено дърво, познато още като ший, шеа, карите (лат. Butyrospermum Parkii) е едно от големите чудеса на Черния континент. Ползва се за храна, за медицински цели, за козметични грижи. Расте в саваните, а продължителността на живота му достига впечатляващите 300 г. Смятат го за свещено растение. Обработването на плодовете и добиването на ценното масло се поверява само на пълнолетни африкански жени. В страни като Сенегал, Нигерия, Буркина Фасо то е основен поминък на женската част от населението.

Маслото от ший е богато на витамини A, D, E и F, провитамин А, алантоин, микроелементи и ненаситени мастни киселини: олеинова, стеаринова, палмитинова , линолева. Чистото масло от ший има от бял до жълтеникав цвят и леко стипчив аромат. На стайна температура е твърдо, но бързо се разтваря при допир с кожата. Попива добре и не запушва порите.

Великолепният състав на това масло го прави предпочитан основен компонент в много от съвременните козметични продукти. Влага се в кремове, лосиони, масла за масаж, сапуни. Дълбоко подхранва, без да омазнява излишно, и е прекрасна грижа за суха и изтощена кожа. Възстановява нейната мекота и еластичност, предпазва я от неблагоприятните атмосферни условия – вятър, студ, силно слънце. Има естествен слънцезащитен фактор 4.

Маслото от ший е особено подходящо за бременни жени или млади майки. Редовната употреба на козметични продукти с масло от ший предпазва от образуване на стрии и от отпускане на кожата.