Δωρεάν παράδοση για αγορές άνω των 60€

Безплатна доставка над 60 лв.

0

Нямате артикули в количката.

Как да почистим кожата си правилно?

Почистващото средство за лице вероятно е най-използваният продукт от бялата козметика. Независимо от възрастта, типа кожа или предпочитанията към грим, разумната дама знае колко е важно да почиства лицето си. Така се отстраняват натрупаните през деня замърсявания, себум, мъртви кожни клетки, което позволява на кожата да диша, да приема и задържа достатъчно влага и да бъде устойчива на бактериални инфекции, съответно здрава и без акне.

Някои от вас със сигурност вече имат любим продукт за почистване, други – все още го търсят. В тази статия искаме да насочим вниманието ви върху няколко фактора, които да съблюдавате при избора, както и върху различните методи, които може да използвате.


Различните видове измивни продукти

Тенденциозно се е оформило схващането, че измивният гел се използва при нормална и мазна кожа, докато почистващото мляко е най-щадящата опция, препоръчителна за суха или чувствителна кожа. Реална обосновка за това твърдение обаче няма – дали ще използвате гел, мляко или пък пяна зависи изцяло от личните ви предпочитания, а конкретен продукт може да изберете по състав и по крайния резултат.

Много дами се оплакват, че изпитват усещането за чистота единствено при употребата на гелообразна формула, но същевременно именно тя е тази, която най-често им причинява сухота и опъване. Ако и вие принадлежите към тази група, насочете се към безсулфатни гелове или към такива с неутрално pH, например този – той ще остави кожата ви чиста, освежена и еластична.


Маслено измиване

Масленото измиване всъщност е първата част от двустъпковия измивен метод, за който научихме от Азия и по-конкретно – от вечно младите южнокорейки. Той е разбработен с цел да отстрани грима ефективно, след което да почисти самата кожа и да я подготви за пълноценно усвояване на активните съставки на последващите тоник, есенция, серум и хидратиращ крем.

Масленото измиване работи на принципа „подобни разтварят подобни“. Себумът е естественото „олио“ на кожата ни, което през деня се смесва с външните замърсители. Важно е тази комбинация да бъде отстранена в края на деня – сигурен начин да успеем въпреки нейната устойчивост е да използваме масло. То почиства лицето изключително деликатно без необходимост от силна физическа намеса (търкане, втриване, натискане), която в дългосрочен план причинява преждевременно стареене. Масленото измиване е подходящо и за комбинирана кожа – причината за това е, че свръхпроизводство на себум се дължи именно на отнемането на естествените масла на кожата (така нареченото „премиване“). Маслото ще подхрани кожата в дълбочина и така необходимостта от компенсация с допълнително отделяне на себум се премахва. Важно е да изберете масло с нисък комедогенен индекс – рициново масло, например. Маслото от жожоба и зехтинът са добър избор за всеки тип кожа.


Ами мицеларната вода?

Мицелите, откъдето идва и името на този продукт, по същество са молекули, съставени от повърхностно активни вещества с хидрофилен и липофилен полюс. При сблъсък с неразтворима мазнина (себум и замърсявания), тя е уловена от липофилната „опашка“ на мицела и затворена във вътрешността му. За да избегнем изсушаването и преждевременното стараене на кожата, трябва да изберем мицеларна вода без алкохол и парфюм, както и да избягваме прекалено силен натиск, когато я почистваме с тампон за грим.

Срещат се доста разнопосочни мнения относно необходимостта от изплакване на лицето след употреба на мицеларна вода – истината е, че това зависи както от вложените почистващи вещества, така и от личното усещане. Погледнете опаковката, прочетете упътването за употреба. Ако продуктът е „без отмиване“, но Вие все пак имате потребност да използвате чиста вода – направете го и подсушете деликатно. В крайна сметка най-важно е да се чувстваме комфортно в кожата си.

За Бионат
Методи на плащане
Абонирайте се за нашия бюлетин
и вземете 10% отстъпка за първа поръчка
Не, благодаря