Αργανέλαιο
Αργανέλαιο

Σίγουρα το αργκανέλαιο είναι το πιο μοντέρνο συστατικό στην κοσμητολογία. Όλο και περισσότερες εταιρείες αναπτύσσουν νέα προϊόντα και ολόκληρες σειρές προϊόντων στις οποίες ο κύριος ρόλος ανατέθηκε στο υγρό χρυσάφι του Μαρόκου.
Οι εξαιρετικές ιδιότητες του ελαίου αυτού είναι γνωστές σε κάθε γυναίκα που έχει γεννηθεί στη Βόρεια Αφρική, ενώ ο δυτικός κόσμος τις ανακαλύπτει με θαυμασμό μόλις τα τελευταία χρόνια. Στη Βόρεια Αφρική τα φρούτα του ακανθώδους δέντρου Αργκάν (Аrgania spinoza στα λατινικά) χρησιμοποιούνται από αιώνες στην τοπική κουζίνα και στις παραδοσιακές τελετουργίες ομορφιάς.

Το Αργκάν είναι ένα από τα παλαιότερα δένδρα στη Γη. Φυτρώνει πολύ αργά και φτάνει σε ύψος 8-10 μέτρα. Περνάνε πολλά χρόνια πριν φέρει καρπούς. Σήμερα μπορείτε να το βρείτε σε ένα μόνο μέρος – στην περιοχή Αγκαντίρ στο νοτιοδυτικό Μαρόκο. Η παραγωγή του πολύτιμου ελαίου είναι ιερό καθήκον και ευθύνη των Βερβέρων γυναικών ακόμη από την αρχαιότητα. Πριν από δύο δεκαετίες Ελβετοί και Γάλλοι επιχειρηματίες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το αργκανέλαιο. Από τότε αρχίζει η εκμετάλλευση των δασών Αργκάν και των τοπικών γυναικών. Ένα ειδικό πρόγραμμα της UNESCO θέτει την κατάσταση υπό έλεγχο:
Το 1998 το δάσος με δέντρα Αργκάν (γύρω στα 21 εκατ. που βρίσκονται σε έκταση 800 000 εκταρίων) εγγράφηκε στο International Biosphere Reserve ως είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Και οι Βερβέρες γυναίκες οργανώθηκαν σε ειδικούς συνεταιρισμούς. Έτσι οι Βερβέρες γυναίκες βρήκαν αξιοπρεπή βίωση και παίρνουν αντίστοιχη αμοιβή για τη σκληρή δουλειά τους. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σκληρή η δουλειά – για την παραγωγή μόνο ενός κιλού αργκανελαίου είναι απαραίτητες 20 ώρες χειρωνακτική εργασία και πάνω από 35 κιλά καρπούς που είναι παραπάνω από την ετήσια συγκομιδή ενός δέντρου.


Όσοι έχουν δοκιμάσει τη γεύση του φυσικού αργκανελαίου ισχυρίζονται ότι «υπέροχη» δεν είναι αρκετά δυνατή λέξη για να την περιγράψει. Δεν είναι τυχαίος ο γεγονός ότι η πρώτη εφαρμογή του ελαίου στην Ευρώπη είναι στη γκουρμέ κουζίνα. Αργότερα όμως γίνεται γνωστό και το απιστευτό καλλυντικό δυναμικό του που είναι άμεσο αποτέλεσμα από τη μοναδική σύσταση του ελαίου. Κατά τις 80% από τη σύστασή του είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα και το υπόλοιπο είναι ουσίες του είδους των αντιβιοτικών και των μυκητοκτόνων, των φυτικών στερολών, των σαπωνίνων και των βιταμινών. Το αργκανέλαιο περιέχει τρεις φορές περισσότερες τοκοφερόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από το ελαιόλαδο.
Η εσωτερική εφαρμογή του αργκανελαίου επιδρά θετικά την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καλυτερεύει την κυκλοφορία του αίματος, τη σωστή πέψη και ενισχύει την ανοσία.


Τα αποτελέσματα από τη χρήση του δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακά. Πρώτα απ’ όλα το έλαιο βοηθάει την αντιμετώπιση της γήρανσης. Δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες και καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Καταπραΰνει τους ερεθισμούς, απαλύνει το δέρμα. Βοηθάει την θεραπεία της ακμής με γρηγορότερη επούλωση των πληγών, μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού ουλών. Μειώνει τις ρυτίδες. Εάν χρησιμοποιείται τακτικά το δέρμα γίνεται απαλό, λείο, ελαστικό, φαίνεται πιο νέο και φρέσκο.