Производители
Продукти
Решения за
Черен оман
Черен оман

Черният оман (Symphytum officinale) е многогодишно тревисто растение, разпространено в Европа и Азия. В България е известно още като мазен корен, див тютюн, страстник и най-вече – като зарасличе. И това не е случайно – от древни времена се знае, че черният оман магически ускорява възстановяването при фрактури, изкълчване, навяхване, разтягане на сухожилия. Римските военни лекари го прилагали след тежките травми на бойното поле. Първото подробно описание на качествата на билката пък са открити в дневниците на Авицена. Легендарният лечител го посочва като универсално средство за зарастване на костите и меките тъкани, за облекчаване на болките при артрит, ревматизъм, подагра.

Лечебната сила на растението се крие в неговия корен. Той е черен на цвят, откъдето идва и името на билката. Най-ценната му съставка се нарича алантоин – вещество, което стимулира регенерацията на клетките и заздравяването на кости, хрущяли, мускули и сухожилия. Действието на алантоина отлично се допълва от слузни вещества (успокояват възпалените тъкани), розмаринова киселина (силно противовъзпалително действие), хранителни компоненти – калий, калций, фосфор, витамини, протеини и др.

Традиционната медицина препоръчва лечение с черен оман в три форми – чай, гаргара, компреси (лапи с каша от настърган корен).
Трябва да се има предвид, че вътрешното приложение на черния оман трябва да се прави за кратко време и под много строг контрол, защото билката е токсична, особено при дълготраен прием.

Чай от корен на черен оман се прилага при кашлица, ларингит, бронхит, продължителна менструация, кръвоизливи от носа, колит и други проблеми на стомашно-чревния тракт, слабо кръвообращение.

Гаргара (жабурене) – при кървене на венците и възпалено гърло.

Лапи – при травми, болести на костите и ставите, разширени вени, ревматични мускулни удебеления, подагрени израстъци.

Екстракт от черен оман е основният компонент на някои съвременни фармацевтични средства за локално приложение. За тяхната ефективност свидетелства научен експеримент, проведен от немски учени и публикуван в Британския журнал за спортна медицина, 21.05. 2009 г. Изследването е от типа двойно сляпо плацебо контролирано и цели да докаже дали геловете с екстракт от черен оман са надеждно средство срещу болки в гърба и кръста. 120 доброволци на възраст между 18 и 60 г, страдащи от хронични болки в гърба, били разделени на две групи. Първата група третирала болезнените места с гел, който съдържа екстракт от черен оман, а втората – с неактивен гел (плацебо). Никой от участниците не знаел какво прилага. Резултатите, отчетени на петия ден от експеримента, били недвусмислени – 95% от първата група (гел с черен оман) посочили, че болките им са изчезнали или силно намалели. Само около 30% от втората група (гел плацебо) споделили, че чувстват някакво леко подобрение.