Невен
Невен

Едва ли има някой, който не познава невена, малкото оранжево цвете. През лятото безброй нежни, подобни на малки слънца главички заливат паркове, красят дворове и градини, надничат от саксии и сандъчета. Прелестна картина, която радва очите и душата, създава настроение и наслада.

Отдавна е известно, че освен красиво, слънчевото цвете е и много лековито. Терапевтичните му качества са добре познати от древността, подробни описания за тях се откриват в трудовете на старогръцки автори. У нас пък почти всяка домакиня приготвяла мехлем от невен за „спешни случаи” като изгаряния, ухапване от насекоми и др. Прилагали го и при рани, особено труднозарастващи, при екземи и язви по кожата.

Съвременната наука потвърждава: невенът е растение с огромен лечебен потенциал. Високото съдържание на силни антибактериални и противовъзпалителни агенти правят тази билка най-добрият естествен дезинфектант. Екстрактът от невен успешно атакува гъбични инфекции по кожата (особено на ходилата), херпеси, дерматит, псориазис и всякакви кожни раздразнения. Дава отлични резултати при терапия на рани от залежаване (декубитус) и от изгаряния. Ефективно въздейства при разширени вени. Предпазва от образуване на белези след заздравяване на рани или след хирургически интервенции.

Лечебната сила на невена е толкова голяма и разностранна, че опаковка мехлем с екстракт от невен и днес не бива да липсва във всяка домашна аптека. При това съвсем няма нужда да си го приготвяме сами. Съвременните козметични компании използват най-модерните технологични методи за извличане на екстракта, което гарантира пълно запазване на лечебните свойства на растението. Няма как да се постигне подобно качество в домашни условия.