Мента
Мента

Една не просто изключително популярна, но и безкрайно обичана билка – това е ментата (лат. Mentha piperita, лютива мента). Със сигурност това е първият синоним на думата „свежест“, който биха посочили поне 7 от 10 запитани във въображаема анкета. Дъвки, бонбони, пасти за зъби, освежаващи напитки – ментата е навсякъде около нас. Какво е зимата без ментовия чай или лятото без зашеметяващия вкус на мохитото?

Ментата е тревисто растение от сем. Устоцветни. С лечебни и профилактични цели се ползват надземните ù части и по-точно листата. Те са богати на етерични масла, главно ментол. Именно на него се дължат приятният аромат и освежаващите качества на растението.

Още древните римляни открили чудесното качество на ментата да дарява свежест и бодрост. Затова щедро украсявали залите за пиршества и тържествени събития с клонки мента.

Днес знаем, че ментата (и ментолът) може много повече от това. Ето няколко от най-популярните и приложения:

  • Действа срещу стомашни болки, гадене,  успокоява спазмите, събужда апетита. Прилага се и при камъни в жлъчката и проблеми с жлъчните пътища. По тези причини и кулинарите обичат ментата – не само защото придава неповторим и вкус и аромат или допълва вкуса и аромата на другите продукти, но и защото улеснява за усвояването на някои по-трудносмилаеми храни (например бобовите растения).
  • Подпомага лечението на бронхити и заболявания на горните дихателни пътища. Инхалациите с ментол са много полезни при простуда, кашлица, възпаление на синусите.
  • Тушира нервното напрежение, стреса, психическата умора. Според народната медицина тя е истинска благодат при банално главоболие или пристъп на мигрена. 
  • В ароматерапията ментолът се цени заради способността му едновременно да успокоява и освежава.
  • Ментолът е редовна съставка и на продуктите за локално приложение при ставни и мускулни болки. Охлажда болезнените места, освежава и повишава тонуса. Действа болкоуспокояващо, съдейства и за намаляване на възпаленията и отоците.