Екстракт от лайка
Екстракт от лайка

Ето една билка, която няма нужда от подробно представяне. Скромната лайка, известна още като житна лайка, полска лайка или с неблагозвучното „лайкучка“, открай време присъства във всеки български (и не само български) дом. Позната е в цяла Европа, Северна Америка, Азия. Латинското ù име е Matricaria chamomila, което означава „майчина билка“. Смята се, че това значение е свързано с популярността на лайката като билка за специфичните болки на жените и майките. А ние бихме добавили – това е и билка, с която майките лекуват. Всяка майка знае – лайката трябва да е подръка по всяко време: от нея ще приготви чай за облекчаване на стомашни колики и спазми на бебето, ще капне в нослето при хрема или в очичките – ако са възпалени. Чайчето успокоява детето и му помага да спи по-добре, върши чудесна работа и при червено гърло. Обливане с отвара от лайка успешно премахва всевъзможните раздразнения на фината детска кожа.

С лечебна цел се ползват само цветовете на лайката. Те съдържат етерично масло с богат състав – хамазулен (но който главно се дължи лечебното въздействие), терпен, каприонова киселина изовалерианова киселина, горчиви и слизести вещества, смоли, каротин и др.

Лайката действа противовъзпалително, кръвоспиращо, болкоуспокояващо, спазмолитично. Народната медицина я препоръчва при възпаление и камъни в бъбреците, стомашно-чревни проблеми, главоболие, нервно напрежение.

Външно се прилага под формата на отвара за промивка на носоглътката, възпалени очи и при рани в устата. Гаргара с лайка помага при болки в гърлото, зъбобол и лош дъх.

Козметичните приложения на лайката заслужават специално внимание:

Коса - редовното измиване с отвара от лайка прави чудеса със слабата изтощена коса. Подсилва я, укрепва корените ù, създава обем, придава блясък. Отдавна е известна способността и да поддържа естествено русата или изрусена коса. Някога жените са миели косите си с отвара от лайка и са ги изсушавали на слънце, за да придобият красиви златисти нюанси. 

Лице – лайката е много подходяща за чувствителна кожа. Премахва зачервяванията, успокоява, подхранва и избистря тена.

Тяло – със своето силно антисептично и успокояващо действие лайката е сигурно средство против прекомерно изпотяване и суха, дехидратирана кожа.