Кофеин
Кофеин

Благославян от едни и анатемосван от други, кофеинът като че ли не оставя никого равнодушен. Веществото, известно преди всичко със способността си да стимулира мозъчната дейност, представлява горчив алкалоид с прозаичното име триметилксантин. Открива се в 63 растителни вида, а най-популярните му източници са кафето, чаят, шоколадът.

В чисто състояние кофеинът е бял прах без аромат и със силно горчив вкус. Изолиран е за първи път от кафето през 1820 г. От тогава до наши дни са му посветени над 18 000 сериозни научни изследвания.

Милиони хора по света не си представят своя ден без една или няколко чаши ароматно кафе. Обожават горещата напитка заради прекрасния и вкус и способността и да дарява свежест и бодрост, да тонизира, да подпомага съсредоточаването, да повишава издръжливостта при умствено напрежение или физическа работа. Всичко това се дължи на кофеина – може би най-популярният стимулант от естествен произход, познат до момента.

Благоприятното действие на кофеина се разгръща напълно при дози от порядъка на 200-400 мг на ден. Това е еквивалентът на две до четири чаши кафе. Количества над четири чаши кафе на ден за продължителен период от време се смятат за прекомерна консумация, която може да доведе до смущения в централната нервна система, повишен риск от коронарни заболявания, сърдечна атака и др. Особено опасни са комбинациите с други рискови фактори като наднормено тегло, тютюнопушене, алкохол. Важно е да се има предвид, че кофеинът е силен диуретик и в съчетание с недостатъчен прием на вода може да доведе до дехидратация на организма. За да се избегне тази опасност, се препоръчва всяка чаша кафе да се придружава от голяма чаша вода.

Как действа кофеинът при локално приложение?

Съвременната козметология го смята за най-ефикасния агент за редуциране на мастните депа. Доказано е, че кофеинът улеснява разграждането на мазнините, като стимулира отделянето на ензима липаза, който свива мастните клетки. Силното липолитично действие на природния стимулант се допълва от изразения му дрениращ ефект – способността му да извлича водата от мастните клетки. Това също намалява техния обем и води до отслабване и стягане. И нещо повече – кофеинът загрява тъканите, което увеличава притока на кръв и в резултат допълнително стимулира разграждането на мазнините. Това обяснява присъствието на кофеина в състава на модерните козметични продукти за справяне с отпуснатата кожа, наднорменото тегло и целулита.

Последните научни изследвания върху кофеина водят нови, не по-малко интересни заключения. Твърди се, че той би могъл да се ползва като профилактика срещу рака на кожата. Категорично е установено, че кофеинът влияе отлично върху устойчивостта на кожата срещу вредното въздействие на слънчевите лъчи. Неговият механизъм на действие е двупосочен - пази клетките здрави и им пречи да се разболеят (т.е. да се превърнат в ракови) и същевременно с това принуждава вече появилите се злокачествените клетки да се самоунищожават.
Като имат предвид заплашителното разпространение на рака на кожата, учените изразяват мнение, че ценните свойства на кофеина трябва да се използват максимално за предпазване от страховитата болест.