Екстракт от коприва
Екстракт от коприва

Случайната среща с нея винаги е болезнена и се помни дълго. Но не жестокото парене е това, което печели популярност за копривата. Или поне не само то. Защото копривата е не по-малко известна с лечебните си свойства, за които пишат още Хипократ и Гален.  Препоръчвали са я за подсилване на страдащите от изтощение.

„Да се хванем за зелено“, казваме в България, т.е. да дочакаме пролетта и да се насладим на първите пролетни ястия от зеленолистни зеленчуци. Всеки знае, след дългата зима и недостатъчно витаминозната храна, тяхната полза за уморения организъм може да се определи единствено с баналното „неоценима“. А копривата е безспорният номер едно в своята група – съдържа много повече желязо от спанака и киселеца, богата е и на незаменими аминокиселини, белтъчини, витамини С, Д, Е, К, група В, калций, магнезий, фитостерол и др.

Пролетната супичка с коприва е приятен начин да подсилим организма си с ценните витамини, минерали и микроелементи. И тъй като копривата освен храна е и чудесно природно лекарство, нека посочим най-популярните и приложения:

  • Редовен прием на ястия с коприва – за изтощен организъм, за хора, претърпели тежки операции или страдащи от анемия, за бременни, кърмачки и за възрастни хора.
  • Пресен сок от коприва – диетолозите го препоръчват за описаните случаи, както и просто за освежаване и тонус. Приема се чист или смесен със сокове от други зеленчуци и плодове – моркови, ябълки, портокали, лимони.
  • Чай от коприва – приготвя се без дълго киснене на билката. Полулярната австрийска лечителка Мария Требен съветва да оставим билката да заври и след минутка да прецедим чая, така че получената течност да бъде със светлозелен цвят. Ако е наситен и тъмен, това означава, че нищо не е останало от ценния състав на растението.
  • Отвара от коприва – за изплакване на косата след измиване. Намалява косопада, регулира омазняването и стимулира растежа.
  • Като основен компонент на козметични продукти, основно шампоани, защото прави косите здрави и красиви.
Продукти с Екстракт от коприва