Производители
Продукти
Решения за
Карнитин
Карнитин

Със сигурност карнитинът (или L-карнитин) е първото, което евентуалният ви персонален фитнес инструктор ще ви препоръча като допълнение към тренировките за редуциране на наднормените килограми. И това е съвсем закономерно – карнитинът се определя като естествен и изключително надежден fat-burner, който освен това е напълно безвреден (разбира се, ако се приема в допустимите дози).

Но карнитинът не е само съюзник в борбата за отслабване, макар това да е най-популярната му роля. Той е мощен антиоксидант, който предпазва сърдечно-съдовата система от сериозни заболявания, стимулира мозъчните функции и паметта, забавя развитието на Алцхаймер, предпазва от дегенерация на невроните, поддържа доброто зрение. Когато количеството му в организма намалее, това може да доведе до развитие на остеопороза. Казано накратко, карнитинът е с неоценима ползва за възрастните хора. Но не само - при децата той стимулира умствената активност и физическата издръжливост и е отлично средство за преодоляване на училищната умора и изтощението.

Карнитинът е продукт на биосинтез – телата ни го образуват от незаменимите аминокиселини лизин и метионин със съдействието на витамин С, В3, В12, фолиева киселина и желязо. Открит е през 1905 г., когато руските учени Гюлевич и Климберг го извлекли от червено месо. Което означава, че освен чрез биосинтез ние си набавяме карнитин и с храната. Най-голямо количество осигуряват овнешкото, агнешкото и говеждото месо. Следват пилешкото и свинското. Млякото и млечните продукти съдържат съвсем малко карнитин, а в растенията почти не се открива . Затова на вегетарианците често се препоръчва допълнителен прием на ценното вещество.

Как работи карнитинът? Той  транспортира мастните киселини към митохондриите – енергийните депа на клетките. Това е единственото място, където мазнините „изгарят“, като се трансформират в енергия. За да се преодолее вътрешната клетъчна мембрана, всяка мастна молекула трябва да се свърже с молекула карнитин. Вътре в клетките мастните киселини си взаимодействат с кислорода (окисляват се, изгарят) и се превръщат в енергия. След метаболитните процеси карнитинът се свързва с техните токсични отпадъци и ги извежда от митохондриите. С което ползата от него се удвоява.

 
Допълнителен вътрешен прием на карнитин (във вид на капсули или течност) е редовен спътник на диетите за отслабване и тренировките, ориентирани към загуба на тегло. Благодарение на него тялото гори мазнини, за да образува енергия, мускулната маса се съхранява, болките след спортните занимания са много по-поносими.

 
Известно е, че карнитинът работи най-ефективно в съчетание с интензивна физическа дейност. Пикът си достига 3-6 часа след орален прием, затова е добре препоръчаната доза да се вземе 3-4 часа преди тренировка.

Карнитинът се ползва и външно – като съставка на козметични продукти за отслабване, стягане и антицелулитна терапия. Такива продукти са отлично допълнение към здравословния хранителен режим и спортните занимания. По този начин се постига по-висока концентрация на карнитин в проблемните зони, процесите на разграждане на мазнините са по-интензивни, а резултатите – много по-бързи и изразителни.