Масло от какао
Масло от какао

В родната му Южна Америка наричат какаото „храна на боговете“. И Европа го боготвори още от времето, когато испанските завоеватели го пренесли на Стария континент. Високото до 10-12 метра вечнозелено какаово дърво е култивирано в Америка и Африка, където се отглежда в огромни плантации. Изглежда, че целият свят е луд по какаото. Защо ли? Отговорът е в една магическа дума – шоколад!
Любопитен факт за маслото от какао е, че то всъщност е страничен продукт. Получава се при производството на какаото на прах, като се извлича от мазнините, които се отделят при пресоването на смлените какаови ядки.

Какаовото масло (Theobroma oil) е бяло-жълтеникаво, с нежен аромат на какао и приятен вкус. На стайна температура е твърдо и когато се прилага чисто, трябва да се разтопи на водна баня. Съставът му е комбинация от растителни протеини, захари, антиоксиданти (подобни на тези във виното), теобромин (много лек стимулант), основни минерали (магнезии, калций, желязо, цинк, мед, калии и манган и др.) и витамини (Е, С, А, В1, В2, В3, В5).

В хранителната промишленост маслото от какао се използва при производството на сладък шоколад и за обогатяване на какаовата маса, в парфюмерията – за извличане на ароматните вещества от цветовете на растенията, във фармацевтичната индустрия – за приготвянето на мехлеми, супозитории и др.

Ароматерапевтите го предпочитат като база (масло-носител) заради изключително благоприятното му въздействие върху сухата кожа. Обикновено добавят към него етерични масла с регенериращо действие – розово, от ветивер, иланг-иланг, пачули.
Козметичната промишленост също много обича какаовото масло. То е в основата на много качествени продукти, предназначени за суха кожа, склонна към образуване на бръчки. Подхранва, интензивно овлажнява, подобрява еластичността на кожата. Защитава я от вредното въздействие на слънчевите лъчи, намалява неблагоприятното влияние на ултравиолетовата радиация, помага на кожата да задържи придобития тен по-дълго време.

Може би най-важното козметично свойство на какаовото масло е неговата категорично доказана ефективност против образуване на стрии. Ето защо кремове за тяло с масло от какао се препоръчват на бременни дами, както и на спазващите диети за отслабване – през тези периоди от живота кожата е подложена на невероятно натоварване, което често оставя неприятни следи за цял живот. Редовните леки масажи с подходящ продукт с какаово масло ще я запазят здрава, силна и еластична.