Производители
Продукти
Решения за
Евкалипт
Евкалипт

Евкалиптът (Eucalyptus Globulus Labill) е най-високото широколистно дърво на Земята. Родината му е Австралия, но днес то е разпространено в цяла Африка, Китай, Индия, страните от Средиземноморския басейн. На аборигените в Австралия дължим откритието за лечебната сила на евкалипта. Те налагали открити рани с листа от евкалипт, за да предотвратят развитието на инфекции и да ускорят възстановителните процеси. Маслото от евкалипт се доказало като надеждно оръжие срещу страховитите епидемии от малария. Може би това е една от причините да наричат евкалипта „дървото на живота“.

Около 60-те години на миналия век започват по-обстойни изследвания на неговия състав и лечебни свойства. Немски учени установяват, че листата му съдържат 1,5—3% етерично масло с главна съставка 1,8-цинеол (евкалиптол) — до 80%. Останалите ценни съставки са  пинен, камфен, терпинеол и малко количество сесквитерпенови алкохоли и алдехиди от кадиненов тип. В листата се откриват и дъбилни вещества.

Съвременната фармацевтична индустрия  високо оценява мощния антисептичен, антибактериален и  противовъзпалителен  ефект на маслото от евкалипт. Затова то е предпочитан активен компонент на препарати против бронхит, астма, хрема и синузит (отпушва носа, облекчава дишането), ангина и кашлица (дезинфекцира, облекчава болката и действа отхрачващо), както и на продукти за орална хигиена (неутрализира бактериите, освежава дъха). Маслото от евкалипт се включва и в състава на средства за масаж при артрит, ревматизъм, мускулни болки. Тушира болките и възпаленията, отпуска схванатите мускули, тонизира и освежава.