Производители
Продукти
Решения за
Дяволски нокът
Дяволски нокът

Дяволският нокът (Harpogophytum procumbens) е многогодишно тревисто растение, което вирее в полупустинните части на Южна Африка - Намиб  и Калахари, както и на остров Мадагаскар.

От векове билката дяволски нокът се радва на изключителна почит в африканската традиционна медицина. Племенните лечители приготвяли лечебни напитки и мазила, които прилагали при широк диапазон от болестни състояния -  стомашни неразположения, проблеми с черния дроб, жлъчката и бъбреците, различни оплаквания по време на бременността, ставни болки, посттравматични състояния, треска. Дяволският нокът се ползвал и за пречистване на кръвта, за лечение на язви, циреи и кожни раздразнения. Особено се ценяло въздействието му при болки от артрит и ревматизъм.

Популярността на билката достига до Стария континент благодарение на холандските колонизатори. От 1953 г. насам са проведени множество авторитетни научни изследвания, които потвърждават установените от практиката на африканските знахари лечебни свойства на дяволския нокът. И въпреки че името на растението е вдъхновено от подобните на куки плодове, проучванията доказват, че с най-голям лечебен потенциал са корените на растението. В тях се съхранява невероятен коктейл от ценни биологичноактивни вещества  - иридоиди, флавоноиди, калций, цинк, селен магнезий. Най-ценното сред тях е глюкозидът харпагозид. Доказано е, че харпагозидът потиска действието на ензима, отговорен за възпалението на хрущялната тъкан. В резултат се намалява болката и отокът на възпалените стави и се улеснява тяхната подвижност. Всичко това обуславя мощното противовъзпалително, противоревматично, обезболяващо и седативно действие на дяволския нокът. Билката е изключително подходящо терапевтично средство при артрози, ревматизъм, подагра, миалгии, лумбаго и артрити.
Локалното приложение на екстракт от дяволски нокът не крие никакви рискове и не предизвиква неприятни странични явления. До момента не са регистрирани алергични реакции вследствие на локално приложение на билката.