Екстракт от валериан
Екстракт от валериан

Много популярна билка, призната не само от традиционната, но и от официалната медицина. Известна е предимно със свойството си да успокоява нервната система. Екстракт от валериан е основен компонент на много съвременни препарати за лечение на безсъние и невроза.
Латинското наименование на растението е Valeriana offisinalis L. У нас е познато като валериан, валериана, дилянка, коча билка, мача трева. Среща се в планинските и полупланински райони на Южна и Централна Европа. Представлява тревисто растение с височина до 2 метра. Тъй като находищата на диворастящ валериан не са достатъчни, за да удовлетворят непрестанно нарастващото пазарно търсене, от три-четири десетилетия билката се култивира. Развива се чудесно при плодородни черноземни почви, близо до подпочвени води.

За лечебни цели се ползват корените на растението, от които се извлича етерично масло със сложен състав – валериано-борнеол, изовалерианова киселина, борнеол, лимонен, естери на мравчената, оцетната и маслената киселина, алкалоидите валерин и холитин, дъбилни вещества, захари и още много други. Научни изследвания констатират, че терапевтичното действие на валериана се дължи на целия коктейл от съставки в етеричното масло, а не само на една или повече от тях.

Някога са прилагали валериан при лечение на епилепсии, за зарастване на язви и рани.
Днес валерианът се използва самостоятелно във форма на таблетки или тинктура (алкохолен извлек) като бързо средство за противодействие на нервно изтощение, безсъние, тревожност, пристъп на паника и страх, повръщане на нервна почва.  Честа съставка е на лекарствени средства за успокояване на централната нервна система, при невроза на сърдечно-съдовата система, невротично главоболие, базедова болест и някои проблеми на стомашно-чревния тракт.
При локално приложение валерианът успокоява кожни раздразнения, сърбежи, невродермити, фотодерматити, ухапване от насекоми.