Арника
Арника

Арниката (Arnica montana) е тревисто растение с височина между 15 и 60 см. Отличава се със силен и много приятен аромат.
Родината му е Европа – от Пиринейския полуостров до южните части на Скандинавия, среща се и в Сибир и Карпатите. Култивирано е в Северна Америка.
Препочита влажни почви, не много богати почви и определено обича височините – арниката расте при надморска височина от 600 до 3000 м!
Първите сведения за лечебните ù свойства са от началото на 16 век. В традиционната медицина на европейските народи арниката е безотказно средство за първа помощ при травми на меките тъкани и костите.
Химичният състав на арниката включва етерично масло, танини, смола, инулин, каротиноиди, аскорбинова киселина, фруктоза и  флавоноиди, които действат имуностимулиращо.

Арниката е една от най-известните билки в хомеопатията. Високо се цени нейното болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Прилага се веднага след травми – за преодоляване на шока, разнасяне на отоците и кръвонасяданията и за предотвратяване на инфекциите. Специалистите по хомеопатия я препоръчват и след раждане, при хирургични интервенции, включително стоматологични, след транспортни произшествия и др.
Важно е да се знае, че арниката е токсична при орален прием! Затова в хомеопатичните препарати тя се ползва в много високо разреждане.

Локалното приложение на екстракт от арника е напълно безопасно, силно ефикасно и по тази причина – много разпространено. Арниката е изключително ефикасна при мускулни болки от претоварване със спорт или физически труд, след травми и наранявания.
Успокоява болките и възпаленията след слънчеви или битови изгаряния и ухапване от насекоми.
И за да обобщим с няколко думи – арниката е много полезна билка с разностранни приложения. Може да се окаже незаменима в непредвидени ситуации и неочаквани инциденти. Ето защо кутийка с мехлем от арника не бива да липсва в никоя домашна аптека и в багажа, приготвен за поредната ваканция.