Арганово масло
Арганово масло

Аргановото масло със сигурност е най-актуалната натурална съставка в козметологията. Все повече компании разработват нови продукти и цели продуктови линии, в които водещата роля е поверена на течното мароканско злато.


Чудните свойства на това масло, което западният свят с възхищение открива през последните няколко години, са отлично известни на всяка жена, родена в Северна Африка. Там от хилядолетия ползват плодовете на бодливото дърво Арган ( лат. Аrgania spinoza) в местната кулинария и традиционните ритуали за разкрасяване.

Арганът е един от най-старите дървесни видове на Земята. Расте много бавно, достига височина до 8-10 метра и минават доста години, преди да даде плод. Днес се среща само на едно място – областта Агадир, югозападната част на Мароко. От прастари времена добивът на безценното масло е свещен дълг и отговорност на берберските жени.  Преди около две десетилетия швейцарски и френски предприемачи проявяват силен интерес към аргановото масло, което поставя началото на безогледна експлоатация, както на аргановата гора, така и на местните жени. Една специална програма на Юнеско поставя ситуацията под контрол:


През 1998 г. гората от арганови дървета (около 21 млн, разположени на 800 000 хектара площ) е регистрирана в International Biosphere Reserve като вид, застрашен от изчезване. Берберските жени пък са организирани в специални кооперативи, ръководени отново от жени, избрани от самите кооперативи. По този начин берберските жени намират достойно препитание и получават адекватно заплащане за своя тежък труд.
А че е тежък, няма съмнение – за добива само на един литър арганово масло са необходими 20 часа ръчен труд и над 35 кг ядки, което представлява повече от годишната реколта на едно дърво.


Опиталите вкуса на натуралното арганово масло твърдят, че „превъзходен“ е твърде бледо описание. Неслучайно първото приложение на маслото на европейска почва е в гурме кухнята. След това обаче става известен и невероятният му козметичен потенциал, пряко следствие от уникалния състав на маслото. Около 80% от състава му са ненаситени мастни киселини, а останалата част са вещества от типа на антибиотиците и фунгицидите, растителни стероли, сапонини и витамини. Аргановото масло съдържа три пъти повече токофероли (биологични антиоксиданти) от зехтина.


Вътрешното приложение на аргановото масло е полезно за здравето на сърдечно-съдовата система, активната циркулация на кръвта, правилното храносмилане и укрепването на имунитета.


Козметичните ефекти от употребата му са не по-малко впечатляващи. Преди всичко, маслото е изключителен анти-ейджинг агент. Свързва свободните радикали и забавя стареенето на кожата. Успокоява раздразненията, омекотява кожата и възстановява хидролипидния ù слой. Съдейства за лечение на акне, за по-бързо зарастване на раничките, намалява опасността от образуване на белези. Видимо намалява бръчките. При редовна употреба кожата става гладка, мека и еластична, изглежда много по-млада, свежа и плътна.