Алое вера
Алое вера

Познати са над 200 вида алое. Само един от тях обаче представлява интерес за медицината и козметологията - Aloe Barbadensis Miller, по-познато като Aloe Vera (истинското алое). Това е тропическо растение, което често оприличават на някаква разновидност на кактусите. Всъщност то принадлежи към сем. Лилиеви. Неговата родина е Северна Африка. Преди четири века е култивирано в Южна Европа, а в Австралия, Индия, Пакистан и Китай се отглежда в специални ферми.

Лековитите свойства на алое вера са известни от дълбока древност. Най-старият писмен документ, в който се споменава растението, е датиран от времето на Шумерската цивилизация (ок. 2100 г. пр.н.е.). Според древния автор то било задължителна част от ежедневните ритуали за красота на съпругите на египетските фараони.

Алое се ползвало редовно и в лечителската практика на древногръцките, римските, китайските и индийските лекари и знахари. Смятали лечебната му сила за несравнима, особено когато става дума за възстановяване след тежки наранявания, изгаряния и за предотвратяване на инфекции. Твърди се, че Александър Македонски превзел о. Сокотра само заради алоето, което на воля растяло там – било му необходимо за лечение на ранените воини.

Имали ли са право древните? Със сигурност, биха потвърдили съвременните им колеги.
Колкото и клиширано да звучи, единствената дума, която точно описва състава на алое вера е „уникален“. Гелът, който се съдържа в листата на растението и който всъщност се ползва за лечение и козметични процедури, е истинско природно чудо. Съдържа ензими, 20 аминокиселини (включващи седем от общо осемте „незаменими“), ценни минерали, цинк, сапонини, витамини А, С, Е и всички от В-групата, лигнин и др.
Благодарение на ценния си състав алое вера активно се грижи за обновяването на кожните клетки и възстановяване на наранената кожа, има силно болкоуспокояващо действие и висока ефективност срещу микроби, бактерии, гъбички. Предотвратява възпаленията и се справя вече появилите се. Дава чудесни резултати срещу акне.

Локално приложение на гел от алое вера е традиционен начин за лечение на леки изгаряния (битови или слънчеви), рани, охлузвания, обриви, ухапване от насекоми. Намалява опасността от образуване на белези, съдейства за редуциране на бръчките, избелва петната, появили се под въздействието на слънцето или в резултат на възрастови изменения. Дълбоко хидратира кожата, насища я с ценни витамини и микроелементи. Особено подходящ е след интензивно изпотяване при спорт, след слънчеви бани, солариум или сауна. Гел от алое вера се препоръчва и за обгрижване на изключително чувствителната кожа на пациенти, подложени на лъчетерапия.