Производители
Решения за
ακμήπροβληματικό δέρμαАкнеБелези с различен произходВируси и бактерииЕжедневна грижа за кожата на кракатаЕжедневна грижа за кожата на ръцетеЗа мазна и тънка косаЗа фина и тънка косаЗагрубяла кожа, напукани петиИзтощена, третирана косаКожа, която се нуждае от повече еластичностКожа, която се нуждае от подхранванеКожа, която се нуждае от почистванеКожа, която се нуждае от почистванеКожа, която се нуждае от стягане и повече еластичностКожа, която се нуждае от хидратацияКожата на тялотоКомбинирана кожаКосопадЛеки изгарянияНеправилна пигментацияНормална до мазна косаПоддържа нормалното зрениеПодути стъпалаПроблемна кожаПростуда, умораПърви симптоми на раздразнено гърлоПърхотРазширени вениСлънцезащитаСтавни болкиСтрииТретирана и изтощена косаУморена, стресирана кожаУморени крака и стъпалаФизическо претоварванеЦелулитЧувствителен скалпЧувствителна кожаЧувствителност към студа, студени крайници
Как да почистим кожата си правилно?
Виж в по-голям размер
28 Февруари 2019

Почистващото средство за лице вероятно е най-използваният продукт от бялата козметика. Независимо от възрастта, типа кожа или предпочитанията към грим, разумната дама знае колко е важно да почиства лицето си. Така се отстраняват натрупаните през деня замърсявания, себум, мъртви кожни клетки, което позволява на кожата да диша, да приема и задържа достатъчно влага и да бъде устойчива на бактериални инфекции, съответно здрава и без акне.

Някои от вас със сигурност вече имат любим продукт за почистване, други – все още го търсят. В тази статия искаме да насочим вниманието ви върху няколко фактора, които да съблюдавате при избора, както и върху различните методи, които може да използвате.


Различните видове измивни продукти

Тенденциозно се е оформило схващането, че измивният гел се използва при нормална и мазна кожа, докато почистващото мляко е най-щадящата опция, препоръчителна за суха или чувствителна кожа. Реална обосновка за това твърдение обаче няма – дали ще използвате гел, мляко или пък пяна зависи изцяло от личните ви предпочитания, а конкретен продукт може да изберете по състав и по крайния резултат.

Много дами се оплакват, че изпитват усещането за чистота единствено при употребата на гелообразна формула, но същевременно именно тя е тази, която най-често им причинява сухота и опъване. Ако и вие принадлежите към тази група, насочете се към безсулфатни гелове или към такива с неутрално pH, например този – той ще остави кожата ви чиста, освежена и еластична.


Маслено измиване

Масленото измиване всъщност е първата част от двустъпковия измивен метод, за който научихме от Азия и по-конкретно – от вечно младите южнокорейки. Той е разбработен с цел да отстрани грима ефективно, след което да почисти самата кожа и да я подготви за пълноценно усвояване на активните съставки на последващите тоник, есенция, серум и хидратиращ крем.

Масленото измиване работи на принципа „подобни разтварят подобни“. Себумът е естественото „олио“ на кожата ни, което през деня се смесва с външните замърсители. Важно е тази комбинация да бъде отстранена в края на деня – сигурен начин да успеем въпреки нейната устойчивост е да използваме масло. То почиства лицето изключително деликатно без необходимост от силна физическа намеса (търкане, втриване, натискане), която в дългосрочен план причинява преждевременно стареене. Масленото измиване е подходящо и за комбинирана кожа – причината за това е, че свръхпроизводство на себум се дължи именно на отнемането на естествените масла на кожата (така нареченото „премиване“). Маслото ще подхрани кожата в дълбочина и така необходимостта от компенсация с допълнително отделяне на себум се премахва. Важно е да изберете масло с нисък комедогенен индекс – рициново масло, например. Маслото от жожоба и зехтинът са добър избор за всеки тип кожа.


Ами мицеларната вода?

Мицелите, откъдето идва и името на този продукт, по същество са молекули, съставени от повърхностно активни вещества с хидрофилен и липофилен полюс. При сблъсък с неразтворима мазнина (себум и замърсявания), тя е уловена от липофилната „опашка“ на мицела и затворена във вътрешността му. За да избегнем изсушаването и преждевременното стараене на кожата, трябва да изберем мицеларна вода без алкохол и парфюм, както и да избягваме прекалено силен натиск, когато я почистваме с тампон за грим.

Срещат се доста разнопосочни мнения относно необходимостта от изплакване на лицето след употреба на мицеларна вода – истината е, че това зависи както от вложените почистващи вещества, така и от личното усещане. Погледнете опаковката, прочетете упътването за употреба. Ако продуктът е „без отмиване“, но Вие все пак имате потребност да използвате чиста вода – направете го и подсушете деликатно. В крайна сметка най-важно е да се чувстваме комфортно в кожата си.