0

Нямате артикули в количката.

Фактор №1 за постигане на спортни цели през 2020

Януари винаги е месецът на новото начало. С устрем и амбиция се впускаме в новата година и започваме да преследваме новите си цели – повече „време за мен“, повече спестявания, усвояване на нов език, пътуване до мечтана дестинация, прочитане по една книга на седмица и разбира се… „да вляза във форма“.

Да – спортните цели винаги присъстват в списъка ни с желания. Независимо дали искате да свалите онези последни 3 кг, да стегнете краката, да увеличите личния си рекорд на набирания или сте по-напреднали и се подготвяте за маратон по бягане или състезание по бойни изкуства – във всички тези случаи има нещо от първостепенно значение!

З А Г Р Я В К А Т А!
Със сигурност сте го чували милиони пъти. И разбираме, че е трудно – времевият натиск е голям и често бързаме да тренираме, за да приключим навреме и да имаме време за всички останали неща в деня си.

Но разберете и тялото си. Ситуацията за него е извънредно трудна – в общия случай искаме да го принудим да мине от статично в силно активно положение, да прави движения или упражнения, които са неприсъщи за ежедневието, при това бързо и силно.

Температурата в студените месеци е допълнително предизвикателство за него – от студената кола във фитнеса, от вкъщи към стадиона, от хотела към ски пистата… Екстремната промяна излага тялото на редица рискове.


Някои от най-важните ползи от пълноценното загряване преди физическо натоварване:

• По-добър нервномускулен контрол, който позволява движенията да се извършват в правилната траектория, а това значително намалява рисковете за ставите и сухожилията.
• Правилно дишане, което е от особено значение при физическа активност с голяма продължителност (например бягане, колоездене, интензивни групови кардио тренировки, силови тренировки в суперсерии).
• Усилване на кръвообращението, което води до пълноценно възстановяване на мускулните групи между периодите на натоварване.
• Подобряване на мобилността и времето за отговор, което прави прогресирането в спортните начинания възможно и безболезнено.


Как и колко дълго е важно да загреем?

Този въпрос няма универсален отговор. Видът и продължителността на подготвящата фаза зависи изцяло от общото физическо състояние и вида на спорта. Тези, които са по-интензивни, продължителни, включват комплексни движения, рязка смяна на посока, скорост или сила, изискват по-задълбочена подготовка на тялото. Загрявката може да бъде обща и специфична, динамична и статична.

Начинаещите в спорта могат да започнат с обща загрявка в статично положение, която много напомня упражненията от часовете по физкултура в училище. Тя включва раздвижване на всички стави в пълния им обсег на движение. След това препоръчваме лека кардио активност с нисък интензитет, която да повиши пулса и да задейства кръвообращението. Може да изберете според условията и желанието си – 5-10 минути на бягащата пътечка, велоергометъра или кростренажора, скачане на въже и др.

По-напредналите може да продължат с по-динамична загрявка – упражнение на място като подскачане с високо вдигнати крака, клекове, ритници във въздуха и др. За трениращите силови спортове е от особено предимство типът загрявка, която „имитира“ реалните движения, но изпълнени с понижена интензивност/тежест.
Допълнителна помощ
За да ви спести малко време и да подпомогне загряващата фаза, Кройтерхоф създаде Спортен загряващ гел с креатин-кофеин комплекс и доказано работещи растителни екстракти, спортният загряващ гел има заздравяващо и противовъзпалително действие. Той повишава мускулната сила и издръжливостта, подобрява стресовата реакция на организма и спомага за  оросяването.

Нанасяйте го преди физическа активност върху точките на напрежение – китки, лакти, кръст, колене, глезени и др. Загряващия ефект ще усетите веднага, а комфортът за мускулите и ставите при спорт ще се повиши многократно.

Купете тук!

За Бионат
Методи на плащане