0

Нямате артикули в количката.

За народната медицина с любов: Арниката

Арниката или Arnica montana, планинска арника, е дар от природата, който носи закачливия прякор „билката на планинарите“ напълно основателно – тя расте на надморска височина от 600 до 3000 метра! Първите сведения за лечебната сила на арниката датират от началото на 16-ти век. Тя се използва в традиционната медицина на народите от Централна Европа, Скандинавския полуостров, Карпатите, Сибир и Южноамериканските Алпи. Ценена е заради своето противъзпалително и болкоуспокояващо действие, способността си да намалява отоците, да стимулира кръвообращението, да лекува екземи и изгаряния.

Важно е да се знае, че арниката е токсична при орален прием – затова хомеопатията, която много разчита на арниката, я ползва само в изключително ниски концентрации.

Локалното приложение на екстракт от арника, от друга страна, е напълно безвредно, много ефикасно и по тази причина – силно разпространено. Арниката е едно от онези изпитани и многофункционални средства, които заслужават видно място във всяка домашна аптечка.

Арниката може да бъде приложена в широк спектър от ситуации. В туристическата раница тя се превръща в ценен помощник на запалените планинари в случай на навяхване. Сноубордистите, скиорите и практикуващите подобни спортове, които се характеризират с по-висок риск от наранявания, могат да използват арника в случай на падане, за да разнесат образуваните кръвонасядания и да облекчат натъртванията. Но и любителите спортисти не са защитени от травми – разтегнати сухожилия се получават и при трениращите във фитнес, практикуващите йога, гимнастика, лека атлетика и т.н.

Арниката може да бъде от полза и на майките – например, в периодите на прохождащи деца, които все още нямат усещане за пространство и често се блъскат в различни предмети, или при по-големите, които се връщат със синини от училище или от деня, прекаран в игра навън, в каране на колело или скейтборд. Екстрактът от арника успешно намалява подуванията, помага за бързото разнасяне на синините и облекчава дискомфорта.

Тези от нас, чиято работа изисква дълги часове „на крак“, познават неприятното усещане от обаждащи се мускулни или ставни болки, а седящите по-продължително време често се оплакват от изтръпване и нарушаване на подвижността. Арниката успешно противодейства и в тези случаи.

 

Вече 15 години на българския пазар е Билков мехлем с екстракт от арника на реномирания немски производител АSAM. Високата ефективност, приятната текстура и нежния аромат на продукта си спечелиха многобройни верни почитатели. Едно от големите предимства на този мехлем е отсъствието на камфор – почти задължителна съставка в различни билкови продукти, предназначени за масаж на вратараменетегърба или кръста. Това означава, че ако Ви е необходимо дискретно средство за облекчаване на дискомфорт във врата например, можете спокойно да ползвате продукта без да се притеснявате, че минаващият край вас колега ще сбърчи нос заради острото ухание.

Билковият мехлем с екстракт от арника може да се закупи в голяма икономична опаковка от 250 мл., която да се съхранява вкъщи, и в практична разфасовка от 100 мл., която не отнема ценно пространство в туристическата раница, в дамската чанта или в чантата на детската количка. Така сте подготвени за всякакви ситуации.

За Бионат
Методи на плащане