0

Нямате артикули в количката.

Електронните устройства и здравето на детските очи

Скъпи родители, в предишна статия писахме за непрестанно снижаващата се възрастова граница на цифровите потребители. С други думи, все по-малки деца използват електронни устройва за продължителен период от време ежедневно.

Вече знаем, че това е вредно заради излъчваната високоенергийна синя светлина, която постепенно и необратимо уврежда много важна част от ретината на окото – макулата. Макулата е отговорна за централното зрение, за неговата острота и възприемането на детайли и цветове от заобикалящата го среда.

Това звучи (и е!) силно притеснително и налага разумен подход към употребата на електронни устройства и вземане на превантивни мерки. Една от тях е да подпомогнем зрението чрез прием на така наречените макулни каротеноиди, за които разказахме подробно тук.

Това е лесната част. Контролът върху достъпа до електронни устройства е по-трудно изпълнимата. Спирането на употребата на компютри, таблети, смартфони и т.н. е силно нереалистична идея, но да научим повече за тях и как да ги употребяваме правилно, е напълно възможно. Консултирахме се с водещи специалисти офталмолози в България и обобщихме за Вас техните съвети и препоръки:

Видът електронно устройство има значениеЛекарите са единодушни. Телевизорите и стационарните (десктоп) компютри и лаптопите с голям екран винаги са за предпочитане пред малките лаптопи и особено – пред таблетите и телефоните. При вторите устройството се държи твърде близо до очите, което налага те да фокусират на по-близко разстояние от естественото. При децата напрежението е много по-голямо, защото в детска възраст повечето хора по природа са далекогледи. Принудата да се фокусира толкова близо води до конвергенция (събиране на очите) и в по-дългосрочен план – до развитие на т.нар. конвергентно късогледство.

Към днешна дата все повече деца под 7-годишна възраст са късогледи, без да са фамилно обременени. Причината за това е само в безконтролното предоставяне на мобилни дигитални устройства, категорични са специалистите.

Често явление е и спазъмът на акомодацията, който се получава при рязка промяна на фокуса (далече-близо). Това е изключително неприятно състояние, при което цилиарният мускул  на окото се свива и остава в състояние на постоянна контракция. То е съпроводено със зрителни смущения и главоболие и изисква продължително лечение.

По всички тези причини е разумно строго да контролирате достъпа на своите деца до електронните устройства. Ако трябва да играят – нека го правят на компютъра, а мониторът да е поставен на разстояние от 60-70 см. По този начин очите ще фокусират правилно, а източникът на синя светлина няма да е твърде близо до тях. 

Често се прави сравнение между облъчването със синя светлина и с ултравиолетови лъчи. Всички ние имаме изградени навици да предпазваме децата си от ултравиолетовата радиация чрез шапки с козирки, слънчеви очила и слънцезащитен крем. Но колко от нас ги пазят адекватно от високоенергийната синя светлина?

На УВ радиация сме изложени само на открито, а на синя светлина – през цялото време. Неприятните последствия от УВ лъчите се проявяват във външната част на окото (евентуално може да се стигне до развитие на катаракта) и съвременната медицина е в състояние да ги коригира. Синята светлина обаче прониква дълбоко в окото и нанася непоправими увреждания върху ретината и макулата. Може да се стигне до развитие на макулна дегенерация – постепенна загуба на централно зрение. Макулната дегенерация е болест, свързвана с напредналата възраст, но днес тя застрашава и младите хора. Тя не може да се лекува, единствено може да се забави прогреса й. Достатъчен повод за размисъл и действия, нали?

Профилактични прегледи при офталмолог

Преди няколко години в страната беше организирана голяма кампания за офталмологични прегледи за деца. За 92% от тях това е бил първият преглед. Това означава, че деца между 6 и 10-годишна възраст, голяма част от които ежедневно са облъчвани от синя светлина, никога не са били консултирани от лекар.

Някои симптопи, при които родителите могат да се досетят, че детето има проблем със зрението са: главоболие, особено с челна локализация; избирателно положение на главата – най-често настрани; търкане на очите и твърде често примигване, което лесно може да бъде взето за неврологичен тик.

Помнете: на 7-годишна възраст развитието на зрението на детето е напълно приключило. След тази възраст корекциите на очните болести и проблеми варират от невъзможни до много ограничени. Затова бъдете внимателни, грижете се правилно за очите на децата си и следете за тревожни сигнали. Офталмолозите препоръчват минимум 3 профилактични прегледа при специалист – на 1, на 3 и на 6 годинки. Спазването на тази препоръка е от ключово значение за здравето на детските очи.

НЕ на самолечението с капки

Чест проблем при заседяване пред електронните устройства е изсъхването на очите. Когато наблюдаваме близко разположени предмети, честотата на мигане намалява, а с това – и слъзният филм, който овлажнява окото. Появяват се зачервяване, сърбеж и чувство за чуждо тяло в очите.
Много хора подценяват това и решават да се справят с проблема с произволни капки от аптеката.

Това може да бъде опасно, казват лекарите, поради неизвестния произход на дискомфорта. Неправилните капки като тези с антибиотици и кортикостероиди, приложени на здраво око, нарушават нормалната микрофлора на окото и понижават съпротивата на роговицата срещу внедряването на гъбична инфекция. Облекчаването на сухота, лечението на ултравиолетова алергия и подходът при възпаление на роговицата се различават много. Единствено офталмологът може да постави точна диагноза и да назначи подходящ препарат.

Скъпи родители, надяваме се тази статия да ви беше полезна. Още повече се надяваме тя да породи размисъл и действия, така необходими за здравето на детските очи – очите, които обичаме повече от своите собствени.

За Бионат
Методи на плащане