Δωρεάν παράδοση για αγορές άνω των 60€

Безплатна доставка над 60 лв.

0

Нямате артикули в количката.

Зрението на тийннейджърите в дигиталния свят – за какво да внимаваме?

Любовта на тийнейджърите към електронните устройства е извън всякакво съмнение – скролване в Инстаграм, постване по наболели въпроси във Фейсбук, следене на сериали, обработване на снимки във фотошоп, миксиране на музика, видео игри, стрийминг… Списъкът е безкраен! Писането на съобщения в движение е толкова популярно, че така нареченото „разсеяно вървене“ е глобален проблем, който завършва със зачестяване на посещенията в спешното отделение и доведе до един интересен феномен – съмнително ефективните алеи за пишещи, които някои градове в чужбина обособиха по тротоарите си.

Потенциалните травми, резултат от невниманието на разсеяния тийнейджър към заобикалящата го среда, са сериозна опасност. За щастие, те могат да бъдат елиминирани (или поне намалени) с внимателно проведени разговори, личен пример и здрав разум. Това обаче далеч не важи за всички неприятни последици от неизменното присъствие на смартфон, таблет или лаптоп в ръцете и живота на тийнейджърите.

Дигиталните устройства увреждат очите сериозно и необратимо.
Проблемът се крие във високоенергийната синя светлина, която те излъчват. Всички знаем за UV лъчите, как увреждат те и как да се предпазим от тях. Запознати ли сте обаче с ефекта от синята светлина? Тя, също като UV лъчите, е част от светлинния спектър, като заема около 25% от спектъра на видимата светлина. Тя има по-голяма дължина на вълните, по-голяма дневна експозиция и прониква по-дълбоко в окото. Докато UV лъчите се абсорбират в роговицата и кристалната леща, синята светлина достига чак до ретината в задната част на окото и постепенно уврежда централната й част – макулата. Протича процес, познат под името „макулна дегенерация“ – увреждане на макулата заради фотооксидация в пигментния слой на ретината – това означава, че нормалната функция на клетката по унищожаване на ненужни и повредени протеини е нарушена. Увреждането на макулата е необратим процес и означава постепенна загуба на централно зрение. Съвсем доскоро това заболяване се свързваше само с хората в напреднала възраст (макулна дегенерация, свързана с възрастта). Днес обаче тя заплашва много по-младите хора в силно продуктивна възраст.

Можем ли да го предотвратим?
В предишна статия говорихме за така наречените макуларни каротеноиди (лутеин и зеаксантин), които функционират като защитни филтри за макулата. Обяснихме защо, въпреки че те се срещат в хранителни източници, не можем да разчитаме на тях за набавяне и усвояване на необходимото количество. На пазара отскоро съществува хранителна добавка, която гарантира на Вас и вашите тийнейджъри приема на оптималното количество лутеин и зеаксантин.Визикод Очи съдържа патентования комплекс Lutemax®2020 с 10 мг лутеин и 2 мг зеаксантин. Технологията OmniBead™ ги капсулира в липофилни микрокапсули, като така гарантира тяхната стабилност и улеснява транспортирането им през клетъчната мембрана.

Формулата е допълнена от витамин А, който играе важна роля за запазването на нормално зрение, витамин Е, който е силен антиоксидант и предпазва от фотооксидативния стрес, и витамин С, който заздравява съединителната тъкан и стимулира синтеза на колаген в роговицата и стъкловидното тяло. Важна добавка е и екстрактът от черна боровинка, който доказано намалява умората на очите и подобрява зрителната острота. Неслучайно пилотите от Британските въздушни сили се доверявали именно на черни боровинки преди нощните бомбардировъчни полети през Втората Световна война.

Визикод Очи е под форма, която много допада на подрастващите – сашета с разтворим прах за приготвяне на вкусна напитка вместо баналните таблети или капсули. Приемът на едно саше на ден подпомага нормалното зрение и противодейства на компютърната умора. Може да се приемат от възрастни и деца над 12 години. А за най-малките цифрови потребители се предлага Визикод Сироп за очи, за който говорихме повече тук.

За Бионат
Методи на плащане
Абонирайте се за нашия бюлетин
и вземете 10% отстъпка за първа поръчка
Не, благодаря