Δωρεάν παράδοση για αγορές άνω των 60€

Безплатна доставка над 60 лв.

0

Нямате артикули в количката.

Колко често да мием косата си?

Момичета, днес ще се концентрираме върху една доста противоречива тема – миенето на косата и колко често трябва да се случва то. Тъй като този процес е силно субективен, ще представим двете най-разпространени гледни точки, а избора ще оставим на вас.

У нас
По нашите географски ширини битува схващането, че косата се измива един до два пъти седмично, за да не се изтощи от шампоаните и неизменната употреба на стилизиращи продукти и топлинни уреди, които така обичаме. Днес много момичета твърдят, че по-рядкото миене на косата би могло да доведе до понижаване на отделения себум в дългосрочен план.

И по света
Коренно противоположно мнение можем да срещнем на Изток. За японките миенето на косата е част от ежедневния ритуал за красота, а необходимостта от него е дълбоко вкоренена от най-ранна детска възраст. Това разказва в своята книга „Моши моши, Япония“ Юлиана Антонова- Мурата, която е дипломат, омъжена е за японец и живее в Япония повече от 20 години. Талантливата дама нарича произведението си „книга за чудесата в ежедневието на японците“. И наистина, за нас много от представените идеи и разбирания изглеждат чудни, но за японците те са напълно стандартни изисквания. Като това да се появяваш пред другите в перфектен външен вид, от който чистата коса е много важна част. Не просто чиста, а идеално чиста, гладка, лъскава и жива.

Градското замърсяване и естествената секреция на себум влошават вида на косата и могат да доведат до поява на лоша миризма и запушени пори – нещо, което японската дама не може да си позволи, затова, независимо с колко натоварен график се справя, винаги намира време да измие косите си.

Има ли компромисен вариант?
Основен аргумент за по-рядкото миене на косата, е времевият фактор. Това е от особено значение за дамите, предпочитащи определен стайлинг, който изисква употребата на топлинни уреди и различни продукти. Тежките, гъсти коси също изискват време и усилия, за да изглеждат добре и това не винаги се вмества в натовареното ежедневие.

От друга страна, косите ни са изложени на обичайните външни влияния, а понякога имаме и непредвидими обстоятелства, които налагат бърза преоценка на ситуацията.

Да не забравяме, че големите градове в България редовно отчитат нива на фини прахови частици над нормите. Честите спортни занимания са чудесни, но изпотяването на скалпа трудно може да се избегне. А и най-добрият аспиратор не може да избегне задържането на неприятен мирис в косата след приготвянето на храна.

Тези два аспекта – малкото свободно време и непредвидимостта на ежедневието, оформят едно добро решение за съвременната жена, която иска да постигне максимум резултати за минимум време – косата се измива, когато има нужда. Този вариант е лесен за изпълнение, позволява гъвкавост и гарантира, че ще изглеждаме добре.

Запомнете, момичета – косата расте от корена! Чист и спокоен скалп означава здрава и силна коса! Избирайте умно.

Кройтерхоф Шампоан за чувствителен скалп е чудесен избор за мек, но ефективен измивен продукт. Повече за шампоана прочетете тук.

 

За Бионат
Методи на плащане
Абонирайте се за нашия бюлетин
и вземете 10% отстъпка за първа поръчка
Не, благодаря