0

Нямате артикули в количката.

Как да се чустваме чудесно след тренировка

Успяхме! Тренировката за деня е изпълнена! А сега какво?

Според наблюдения на фитнес инструктори голяма част от трениращите напускат залата веднага след последното си упражнение. На следващия ден обаче пропускат посещение във фитнеса, на по-следващия също. Не е трудно да се досетим за причината – липсата на адекватна следтренировъчна грижа води до физически дискомфорт. Мускулната треска, схващанията на стави, възпаленията на сухожилия ни принуждават да пропуснем няколко тренировки, а когато се завърнем към тях, се оказваме обратно на изходно положение. Добрата новина е, че тези състояния са предотвратими до голяма степен и сега ще представим няколко варианта.

Какво е мускулната треска?

Погрешно се смята, че мускулната треска се дължи на натрупване на млечна киселина в мускулите. Това всъщност е само последствието. Истинската причина за нея са микроразкъсвания на мускулните влакна, които се причиняват от необичаен вид физическа активност или увеличена интензивност на тренировката.
Внимавайте – мускулната треска далеч не е запазена „привилегия“ на трениращите с тежести. Дори напротив – тя най-често се проявява след спортове, при които съкращенията на мускула се случват по време на неговото удължаване. Такива са бягането на дълго разстояние, слизането по наклон, както и различни упражнения със собствено тегло, например лицеви опори.

Независимо как се е появила, мускулната треска със сигурност е силно неприятна. Как да се предпазим?

Стречинг или доброто старо разтягане

Умереното и постепенно разтягане на мускула след тренировка може да предотврати или поне силно да облекчи болките в мускулите и усещането за „къси“ сухожилия. Нещо повече – то може да подобри значително обхвата на движение, което ще направи тренировките ни не само по-безболезнени, а и по-ефективни в дългосрочен план.
Изберете базови упражнения за разтягане на основните мускулни групи и слушайте тялото си – рязката или силна болка никога не е добър знак, в такъв случай преустановете активността и починете няколко дни.

Контрастни душове

Обливането на тялото с вода с различна температура води до подобряване на циркулацията на кръвта и увеличаване обема на работа на вътрешните органи. То също помага за по-бързото разграждане на млечната киселина и за облекчаване на напрежението в мускулите.
Придържайте се към съотношение 3:1 за топла : студена вода и направете 2 до 3 цикъла.

Билковата медицина идва на помощ!

Всяка домашна аптечка има поне по едно универсално мазило за болки. Това е чудесна практика, разбира се. Още по-добра идея е да изберете продукт, който не само ще облекчи неприятните усещания, но и ще възстанови комфорта и значително ще съкрати фазата на възстановяване от претоварването. Вече ви разказахме за новата спортна линия на немския бранд Кройтерхоф
Тя обединява билкови екстракти от традиционната медицина със съставки с иконичен статут в спортната индустрия.Кройтерхоф Охлаждащ спортен гел е възстановяващ и енергизиращ продукт, специално разработен за приложение след тренировка. Той премахва напрежението и умората в напрегнатите мускули, усещането за болка в ставите и схващанията в раменете, гърба, кръста и крайниците.

Иновативният Creatine-Caffeine complex съдържа кофеин, креатин и таурин и микс от билкови екстракти с доказано противовъзпалително, регенериращо, болкоуспокояващо действие – арника, черен оман, дяволски нокът, див кестен, червени лозови листа, камфор и ментол.
Комплексът Cell Active с таурин, сибирски женшен, зелени водорасли, хлорела и протеини от бяла лупина повишава издръжливостта и спортните постижения. Формулата е обогатена и с алантоин, ниацин и пантенол, които заздравяват и успокояват кожата.

Кройтерхоф Охлаждащ спортен гел е снабден с удобен метален масажор, който го прави още по-ефективен, практичен и лесен за употреба – навсякъде и по всяко време, без да се налага да цапате ръцете си.

За повече информация за спортната серия на Кройтерхоф и покупка посетете sport.bionat.bg.

За Бионат
Методи на плащане