Червени лозови листа
Червени лозови листа

Едва ли има друго растение, чието име събужда повече приятни емоции, радостно вълнение и магическо очарование от Нейно величество лозата (Vitis Vinifera). От незапомнени времена насам човечеството се наслаждава не само на вкусните и плодове, но и на прекрасната напитка, която прави от тях – виното. Неслучайно  смятат виното за свещено питие – отдавна се знае, че наред с приятната си способност да развеселява душите, когато се приема умерено, то има и безспорен благоприятен ефект върху човешкото здраве.  Сведения с около 2000-годишна давност показват, че освен да произвеждат и пият вино от плодовете на лозата, древните хора са се възползвали и от лечебния потенциал на нейните листа. В земите на днешна Италия, Франция и Испания лозовите листа са били популярно лечебно средство при диария, хемороиди, подути и болезнени крака и ходила.

Древните хора са имали право, потвърждава днешната наука. Лозовите листа са естествен източник на природни антиоксиданти - смъртният враг на свободните радикали, които са главните виновници за стареенето на клетките. Полифенолите и антоцианизидите в лозовите листа оказват силно лечебно и профилактично действие върху стените на кръвоносните съдове. Проникват от вътрешната страна на страна на венозните стени и ефективно ги укрепват. Предотвратяват слепването на кръвните плочици, т.е. предпазват от тромбози.

Сравнителни изследвания посочват, че червените лозови листа съдържат съдоукрепващи вещества в многократно по-висока концентрация, отколкото листата на обикновената лоза – факт, който очевидно е бил известен и на народните лечители. Именно с лапи от червени лозови листа те налагали подутите долни крайници, за да ги освежат и отпуснат, да премахнат отоците и да подобрят кръвообращението.

Съвременната фармация и козметология приема екстракта от червени лозови листа като доказано ефективно средство за преодоляване на симптомите на  хроничната венозна недостатъчност, за премахване на болката и чувството за тежест в крайниците, за укрепване и повишаване на еластичността на съдовите стени. Продуктите за локално приложение, които съдържат екстракт от червени лозови листа, се препоръчват не само на страдащите от разширени вени, но и на тези, които работят на крак или в седнало положение. Екстрактът от червени лозови листа ще тушира неприятните усещания и ще извърши успешна профилактика срещу поява на разширени вени и други усложнения.